Влијанието на медиумите на меѓуетничките односи

Сите сме свесни дека медиумите имаат големо влијание врз свеста на граѓаните. Со самото нивно влијание граѓаните стекнуваат една визија  за “проблемот” без разлика дали се работи за вистинска информација или не. Како конкретен пример би го зела животот меѓу Македонците и Албанците во Македонија.

Да ја споменеме војната што се случи во 2001 година. Токму во тој период  медиумите имале можност да одиграат голема улога во процесот на помирување бидејќи општопознато е дека медиумите имаат многу големо влијание врз начинот на кој луѓето размислуваат и се однесуваат. Меѓутоа се случувало за еден ист настан албанските и македонските медиуми да известат сосема различно што доведува до уште поголема нетрпеливост помеѓу луѓето. Ако личност што не е запозната со ситуацијата во Македонија ги види вестите од двата различни медиуми (албански и македонски) би помислила дека тие известуваат за два различни настани, а не всушност за еден настан. Најлошото од се е тоа што народот сето тоа го “консумира” и го смета за вистинито, а сето тоа е последица од преносот на секаков вид на информации од страна на медиумите без разлика дали тие се базиираат на вистински факти или не.

Конкретно за мене. Јас живееам во Тетово и секој пат кога ќе заминам некаде поготово во источниот дел на Македонија каде што искрено не се информирани за тоа како се живее во мојот град што е и нормално и сеуште поставуваат прашања од типот “ Како живеете во Тетово” , “Дали е мирно”? А во Тетово е толку мирно, помирно не може да биде. Да не е случајно сето тоа последица од “надуените” информации од страна на медумите?

Сето тоа може да доведе само до избувнување на конфликт до ништо повеќе.

Целиот процес на функционирање и известување од страна на медиумите без разлика дали се електронски, печатени или аудио-визуелно не е едноставен, меѓутоа со постоење на добра волја од страна на медиумите и новинарите тие може позитивно да влијаат.

Како пример да ја наведеме АЛСАТ телевизија која е двојазична телевизија

и која од нејзиното појавување во етерот е добро прифатена од страна на гледачите. Не се сеќавам кога точно беше но се емитуваше една емисија во која гостуваше познатата албанска пеачка БИГ МАМА беше и двојазична и со превод и доведе до зближување на луѓето од двете етнички заедници.

Во иднина вакви напори за мултилингвални медиуми би можеле уште повеќе да придонесат за решавање на конфликтите и доближување на луѓето од различни култури и религии. Но за да се постигне сето тоа треба да се направат напори од страна на медиумите за избегнување на говор на омраза и воспоставување на мултилингвални медиуми но  од друга страна пак и самите луѓе треба да внимаваат што “консумираат” од страна на медиумите дека не треба се да се сфаќа здраво за готово и да се верува буквално на се што ќе се слушне, види и прочита. Па токму поради тоа медиумската писменост во ваков случај е неопходна за една личност да може правилно да постапува и одлучува и да се изгради како некој што знае да ги почитува разликите и да придонесе за мултикултурно општество.

Creative Commons License
This дело is licensed under a Creative Commons Наведи извор-Сподели под исти услови 2.5 Macedonia License.

1 Коментар »

  1. fallenangel Said,

    мај 7, 2010 @ 19:35

    Denes ziveeme vo vreme kade mediumite namesto da bidat prenesuvaci na informaciite se kreatori na javnoto mislenje… Sirenjeto na meguetnickate omraza se dolzi na privatizacijata na mediumite i toa sto sekoj od niv si objavuva sodrzini od svoj interes ili pak od interes na licata koi finansiski gi pokrivaat. Vistinskoto prasanje e dali voopsto treba celosno da im se veruva na mediumite?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Напиши коментар